گزارش شبهای بخارا: شب هادی سیف

بعد از ظهر پنجشنبه 27 اُم مهرماه، هفتصدوپنجمین شب بخارا با همکاری نشر پیکره، همزمان با اولین سالگرد درگذشت استاد هادی سیف در مرکز هنری نقش برگزار شد. سخنرانان این برنامه آقایان احمد محیط طباطبایی، محمد حسن حامدی، سلمان گورنگی، حافظ سیف و خانم توکا ملکی بودند.

در ابتدای برنامه فیلم مستند باغ خاطره‌هابه کارگردانی هومن حسنی، برای حاضران پخش شد.

آقای محمدحسن حامدی مدیر موسسه انتشاراتی پیکرهدربارۀ فیلمی که پخش شد گفتند. فیلم، به سفارش مجله تندیس و در سفری که آقای حامدی به همراه آقای سیف به شیراز داشتند ساخته شد. آقای سیف در همین سفر پیشنهاد آقای حامدی برای نوشتن کتاب خاطراتشان را می‌پذیرند و کتاب باغ خاطره‌ها و دل بارانی منرا در سال 94 به چاپ می‌رسانند.

آقای محیط طباطبایی به تحولات مختلف هنر در طی دوره‌های تاریخی ایران اشاره کردند. ایشان گفتند بخشی از هنر در هر مقطع تاریخی، برای مخاطب عام و مردم عادی بوده است. برای مثال در فضای قهوه‌خانه‌ که یک فضای اجتماعی و تعاملی بسیار مهم است، هنری به‌کار برده می‌شود که بعدها به نام نقاشی قهوه‌خانه‌ای شناخته می‌شود. سفارش‌دهنده، هنرمند و مخاطب این هنر همه از طبقه مردم عادی بوده‌اند. با گذر زمان این هنرهای عامه و هنرمندان گمنام آنها، مورد توجه و بررسی هنرمندان رسمی و حرفه‌ای قرار گرفته و ارزش و اعتبار امروزینِ خود را به دست می‌آورند. کاری که هادی سیف در پژوهش هنرهای مردمی ایران انجام دادند، شناسایی و معرفی اینگونه هنرها و هنرمندان محلی و نااشنای ایرانی به مردم و قشر حرفه‌ای هنر بود.

پس از آن خانم توکا ملکی نویسنده و پژوهشگر حوزه هنرهای دیداری ایران و همچنین مدیر مسئول انتشارات خط و طرح، از تأکید آقای سیف بر رها نشدن پژوهش‌های هنرِ مردمی و همچنین از تلاش ایشان برای ترغیب پژوهشگران جهت ورود به حوزۀ هنرِ مردمی سخن گفتند.

آقای سلمان گورنگی، رئیس کمیسیون صنایع دستی و گردشگری استان فارس و پژوهشگر هنرهای سنتی و فرش، تلاش‌های آقای سیف در جستجوی هنرمندان بومی سبک‌های مختلف هنری در اقصی نقاط ایران را ستودنی خواندند.

پس از آن از سردیس آقای سیف که توسط آقای مهدی دهقانی‌زاده ساخته شده رونمایی شد.

در ادامه آقای حافظ سیف، پدرشان را پدر معنوی هنر مردمیِ ایران خواندند. بخشی از فعالیت‌های پژوهشی و کتاب‌های تألیفی ایشان را نام برده و گفتند که مجموعۀ پژوهش‌های ایشان را می‌توان دائره‌المعارف هنرهای مردمی ایران دانست.